Custom Pages
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7']
Portfolio
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7'] [vc_separator type="transparent" position="center" up="12" down="16"]

ESTIEM Intervju – Priča iz Novog Sada: ESTIEM kao kapija za Evropu – Sonja Borota

Autorke: Isidora Strugar i Sonja Borota

Kako ste već imali prilike da pročitate intervjue sa fantastičnim ESTIEM-ovcima, Trajkom Krstićem i Tanjom Gagić, nastavljamo u istom ritmu. Međutim, intervju koji smo vam za danas pripremili se malčice razlikuje od prethodna dva. Naša današnja sagovornica dolazi nam komšiluka, tačnije Novog Sada. 

Ukoliko niste znali, pored naše lokalne grupe postoji i LG Novi Sad u okviru ESTIEM mreže. Naša draga kolegenica i sagovornica je aktivan član kako na lokalnom nivou tako i na centralnom, uživa u manadžmentu i organizaciji i uvek ima ispunjen rokovnik sa sobom. Takođe, bila je učesnik na nedavnom internacionalnom projektu “Be a Project Manager for 5 Days” koji je organizovala LG Beograd.

Da ne dužimo dalje, prelazimo na zanimljivi intervju sa Sonjom Borotom.

Za početak, reci nam nešto uopšteno o sebi.

Dolazim iz Doboja, trenutno sam student druge godine Inženjerskog menadžmenta na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (uskoro se nadam student treće godine :D). Aktivan sam član ESTIEM-a. Mnogo volim prirodu, sport, javne nastupe, moje prijatelje,  crno bijele filmove i mog psa Montija. U slobodno vrijeme volim da odem na trčanje, vježbam jogu, družim se, posjetim poneki seminar ili konfereciju i naravno radim i putujem u ESTIEM-u. 😊

Šta te je navelo da se priključiš tvojoj ESTIEM lokalnoj grupi?

Oduvijek sam voljela da se usavršavam i stičem znanja van onog formalnog koje sam dobijala u školi, a danas na fakultetu. Takođe, kako volim da putujem, učim strane jezike i podržavam multikulturalnost, znala sam da želim da budem dio jedne internacionalne zajednice kao što je ESTIEM. I, naravno, s obzirom na to da je početak studija praćen promjenom mjesta življenja, ESTIEM mi se činio kao idealno mjesto gdje mogu pronaći prijatelje sličnih interesovanja kao što su moja.

Ispričaj nam sada malo o tvom putu kroz organizaciju, šta si sve radila, na kojim si pozicijama bila u lokalnoj grupi Novi Sad i slično?

Moje putovanje u ESTIEM LG Novi Sad je započelo istog dana kada i moje studije. Uzimajući u obzir da sam veoma komunikativna osoba i kako nemam problem sa javnim nastupima (čitajte: velika pričalica), znala sam da želim biti dio PR tima. Tu me je dočekala tadašnja potpredsjednica za PR, sada moja drugarica Jelena, i uključila me u rad organizacije, davala smjernice i maksimalno podržavala. Tu sam naišla i na veliku podršku svih mojih kolega, što mi je puno pomoglo da se odlučim da apliciram za T.I.M.E.S. LQPR Team Leader-a, a nešto kasnije i Project Leader-a našeg lokalnog takmičenja za srednjoškolce „FTN Challenge Junior-a“. Sve znanje koje sam stekla radeći sa mojim kolegama, dovelo me je do mjesta potpredsjednika za odnose sa javnošću LG Novi Sad. I danas, samo reći jedno veliko hvala svima koji su me motivisali i kada sam gubila volju da radim i budem aktivna, jer me je to dovelo do ovoga gdje sam sada.

Imaš li već razrađene buduće planove za dalje u ESTIEM-u i ako da, da li bi ih podelila sa nama?

Uh, ovo je teško pitanje! 😀 S obzirom na to da ja sve planiram u najsitnije detalje i po godinu unaprijed, svakako da imam mnoge planove, sada je samo pitanje u kom pravcu krenuti i kome od planova dati prioritet, a da ne zaboravim da sam i dalje student. Za sada vam mogu reći samo da planiram da nastavim svoj rad u PRC-u, ESTIEM Magazinu i SER-u, takođe i da uskoro postanem jedan od Lean Six Sigma instruktora, a za dalje ćemo vidjeti. Kao što i sami vidite iz trenutne situacije, očigledno je da nema svrhe planirati mnogo unaprijed.

S obzirom na to da su naše dve lokalne grupe jedna pored druge, kako ti doživljavaš saradnju sa LG Beograd? I šta misliš, kakav je odnos između naših organizacija?

Ono što iz svog iskustva mogu reći, jeste da do prije nekog vremena nažalost nije postojala velika saradnja ove dvije lokalne grupe, čemu je vjerujem veliki uzrok nedostatak vremena, s obzirom na to da postoji veliki broj kako lokalnih, tako i centralnih događaja obe lokalne grupe. Ali, moja koleginica Aleksandra i ja smo čvrsto odlučile da to mora pod hitno da se promijeni, i na naše veliko oduševljenje mogu da kažem da se i članovima LG Novi Sad i LG Beograd dopala naša inicijativa. O tome trenutno mogu da svjedoče svi moji prijatelji iz Beograda sa kojima se skoro svakodnevno čujem i radim. Pa za početak, ja ću da se radujem nekom narednom zajedničkom motivacionom vikendu, a sigurna sam da ćemo za dalje lako da se dogovorimo. 😊

Takođe, u martu si imala prilike da prisustvuješ internacionalnom projektu „Be a Project Manager for 5 Days“. Kakva su tvoja iskustva sa tog projekta i da li si primenila neka znanja, tehnike i veštine dosad? I ako da, kako?

Mislim da će jedan paragraf biti kratak da opišem ovaj događaj. Da, imala sam priliku da budem dio BPM-a na 7 dana, upoznam mnoge kul ljude iz svih krajeva Evrope i provedem nezaboravnih nedelju dana u Beogradu. Biću slobodna da kažem da je ovo jedan od najboljih projekata kojima sam prisustvovala. Krenuvši od same pripreme događaja i brojnih mejlova koji su stizali i upoznavali nas unaprijed šta da očekujemo od događaja, do organizatora koji su bili maksimalno susretljivi i uz nas od 0 do 24. Događaj sam po sebi je bio veoma intenzivan, i svima nama u jednom momentu su se istrošile baterije, ali to na njima nije moglo da se primijeti, uvijek su bili nasmijani, raspoloženi za šalu, druženje, pjevanje i tu, pri ruci da nam pomognu.

Što se tiče radinioca, bile su savršeno koncipirane tako da to bude idealan odnos učenja, rada i zabave, i mnogo sam naučila iz njih. S obzirom na to da sam prethodno pohađala obuku za pisanje projekata i Lean Six Sigma kurs, “Be a Project Manager for 5 Days” je došao u savršenom momentu kako bi nadopunio i zaokružio sve prethodno stečeno znanje, koje sada primjenujem kako u svom radu na centralnom nivou, tako i na fakultetu. Ono što je meni, kao studentu i nekome ko će sutra da se zaposli u Srbiji bilo veoma korisno, jesu mnogi kontakti sa ljudima iz industrije koju su bili veoma otvoreni da sa nama podijele neke insajderske informacije, svoja iskustva i daju razne korisne savjete.

And last, but not the least, participanti. Prijateljstva koja sam sklopila su ono najljepše što sam ponijela sa BPM-a. Ne znam kako da opišem tu nevjerovatnu grupu ljudi, sa kojima sam svih sedam dana radila, družila i smijala se. To se zapravo i ne može opisati riječima, nego samo doživjeti.

Kad smo već pomenuli pridev internacionalni, ispričaj nam malo i o tvojim iskustvima na centralnom nivou.

Hvala ti na ovom pitanju! Biću slobodna da kažem da odluka da se pridružim centralnom nivou je bila pun pogodak i možda i najbolja odluka koja sam donijela u životu, iz više razloga. Kao prvo, ‘centrala’ mi je donijela pravo iskustvo rada u internacionalnom timu koje sam priželjkivala, naučila me kako da gledam na stvari iz drugog ugla i ‘out of the box’ i prihvatam greške na normalan način, kako svoje, tako i tuđe. Jer, znate kako kažu: “Onaj ko radi, taj i griješi”, dok je nažalost na našim prostorima pristup tome malo drugačiji. Zatim, naučili su me mnogim stvarima, od onih banalnih poput rada u Google Sheets, kreiranja Doodle-a, pa do nekih većih i ozbiljnijih strateških stvari. 

Trenutno radim u PRC-u (komitetu za odnose sa javnošću) , ESTIEM Magazinu kao član Article Acquisition i Blog tima i SER-u (Social and Environmental Responsibility) sa genijalnim ljudima sa kojima mogu i da se smijem, plačem i da radim (nekad istovremeno :D). Naravno, nije sve tako idealno, dese se tu i izazovne situacije, pojave neke prepreke, postoji i određena odgovornost, ali iz toga se uči. I ja i dalje mnogo da eksperimentišem, učim iz dana u dan, ali uživam u tome, koliko god se nekad činilo teško, kao obaveza, jer da ne zaboravimo: ESTIEM is a playground! 😊Bilo bi idealno još samo kada bi dan trajao  36 sati. 😉

Dok si istovremeno bila potpredsednik u svojoj lokalnoj grupi i radila u 3 tima na centralnom nivou, koliko je bilo teško da uskladiš sve obaveze koje si imala uz studiranje?

Lagala bih ako bih rekla da nije bilo teško i zahtijevno, morala sam da uložim dosta vremena i truda kako bi sve funkcionisalo. Svi su znali mene i moj rokovnik  koji nisam ispuštala iz ruku. 😁 Neke stvari moraju da se žrtvuju, ali sve u svemu, vrijedilo je.

Za vikend se održava interni projekat u LG Beograd, ESTIEM 360°, koji za cilj ima da upozna naše članove sa entitetima i radom na centrali. S obzirom da si ti član 3 tima na centrali, kako bi opisala rad sa različitim ljudima, koje su to prednosti rada tamo i kakvo je tvoje lično iskustvo? Šta bi uopšte poručila ljudima koji razmišljaju da se prijave na ovaj događaj i koji su i dalje nesigurni oko aktiviranja na centralnom nivou ESTIEM-a?

Rad na centrali ima mnoge prednosti, iz razloga što ste konstantno okruženi ljudima koji se razlikuju po načinu razmišljanja, kulturološkoj pozadini i od svakoga možete nešto da naučite. Takođe, kako je svako od nas osoba za sebe, svi imaju drugačiji pristup radu i rješavanju određenih situacija, što će svakoga natjerati da se nauči toleranciji i prilagođavanju, kako bi sve strane bile zadovoljne. U svemu ovome vidim mnogo pozitivnih strana, prije svega prilika za učenje, za koje sam sigurna da će da budu od koristi u budućnosti. Svima koji su i dalje nesiugrni, samo bih poručila da preuzmu ‘rizik’ i da nam se pridruže, jer nemaju šta da izgube. Iz svega ovoga možete samo izaći bogatiji za novo iskustvo i divne prijatelje. 

I za kraj:

Ono čemu uvijek težim i čemu se nadam je da ću svojim primjerom inspirisati nekoga da se bavi onim čime voli, prihvata izazove i uživa u njima. Kao što može da se vidi, ESTIEM je do sada meni promijenio život, a vjerujem da nas čeka još mnogo zajedničkih avantura. 

Ne zaboravite i godina je 365 prilika, pazite koliko njih ispuštate.😉

Hvala Sonji na iscrpnim i detaljnim odgovorima, prenetom iskustvu i vizionarskoj perspektivi! Svako od nas bi trebalo da rizikuje i aktivira se i na centralnom nivou, jer kao što smo imali prilike da čujemo iz Sonjine priče – ništa nije nemoguće, ukoliko to jako želite!