Custom Pages
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7']
Portfolio
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7'] [vc_separator type="transparent" position="center" up="12" down="16"]

ESTIEM Intervju | Fleksibilnost u preduzetništvu – Marica Bošković Petronijević (Work Space One)

Autor: Branislav Cvenić i Marica Bošković Petronijević

U današanje vreme koje karakteriše nepredvidljivost i brze promene, sve se ogleda u fleksibilnosti i mogućnosti prilagođavanja. Na tržištu više nije najbitnije ostvariti dobru poziciju, već i zadržati istu na duži period, a to je moguće samo uz brzo adaptiranje na nove uslove, koji se menjaju iz dana u dan. Iz tog razloga, sve je veći broj malih preduzeća koje su prepoznate upravo po svojoj fleksibilnosti i mogućnosti brze transformacije. Jedan od bitnih faktora u tome jeste i sam radni prostor. U današnje vreme, vreme interneta, prenosnih računara i težnji ka skraćivanju svih procesa, prostor ne zahteva da bude velik, krut i „zvaničan“, već najudobniji za korisnika. Upravo je to razlog zašto startup-ovi najviše koriste usluge co-working prostora, a njihov primer sve više slede i velike kompanije.

Kompanija koja spada u kategoriju mladih, ali koja je veoma brzo shvatila bitnosti fleksibilnosti i upravo time se vodila pružajući svoje usluge jeste Work Space One (WSO). WSO je kompanija koja je započela sa radom u junu ove godine, a nastala sa željom da bude dom svetskim i domaćim firmama, kao i svima koji počinju kao pojedinci ili u okviru svojih malih startup-ova. 

Smešten je u najsavremenijem i najlepšem poslovnom kompleksu Green Heart, u središtu beogradskog poslovnog sveta i svojim korisnicima nudi: 22 kancelarije različitih veličina, moderno dizajnirane, opremljene brzim internetom; co-working prostor namenjen pojedincima i sale za sastanke sa video konferencijskom opremom. Svi zakupci dele jedinstven zajednicki prostor – common area i privatnu baštu sa udobnim sedenjem gde ostvaruju nove kontakte i povezuju svoje biznise.

Danas, u okviru ESTIEM Intervjua, imamo priliku da razgovaramo sa direktorkom (Managing Director) ove kompanije, Maricom Bošković Petronijević. Sa Maricom i njenom kompanijom imali smo priliku da sarađujemo na nedavnoj održanoj skupštini naše organizacije, čiji se deo upravo održao u prostoru Work Space One. Tom prilikom imali smo priliku da vidimo sve prednosti co-working prostora, što nas je i podstaklo da se o tome više raspitamo, ali takođe i o tome šta je najbitnije za preduzetništvo u moderno vreme.

Marice, hvala Vam što govorite za ESTIEM Magazin. Za početak, kažite nam odakle je potekla ideja za osnivanjem vašeg brenda i kada ste odlučili da je sprovedete u delo? Koliko je uopšte bilo teško implementirati jedan ovakav brend na tržište Srbije?

Inspiraciju smo pronašli u Londonu, jednom od centara svetskog biznisa. Sledili smo njihova uputstva i iskustva.

Znali smo da moramo biti tehnički opremljeni prema najvišim svetskim standardima, funkcionalno perfektni i enterijerski drugačiji od svih ostalih prostora ovog tipa u Beogardu. Verujem da smo u tome i uspeli. Izabrali smo objekat koji ima LEED Gold sertifikat, vodi računa o potrošnji energije i reciklaži. Stoga, i ljudi koji se odlučuju za WSO cene održivost, dizajn i profesionalnost.

S obzirom da izraz „co-working“ nije mnogima do kraja jasan, da li možete da nam objasnite značenje istog? Kako se co-working prostor razlikuje od obične kancelarije?

Co-working prostor u svojoj suštini nudi mogućnost izbora radnog mesta, na dnevnom nivou, u okviru specifično dizajniranog prostora, sa brzim internetom i naravno pristupom zajedničkom prostoru – chill out zoni koja je predviđena za kratak predah, upoznavanje i razmenu ideja.

Kancelarije su različitih veličina, kompletno opremljene i zamišljene za kompanije ili pojedince, koji se za njih odlučuju na određeni period, prema svojim potrebama.

Uspešno poslovanje u današnje vreme počiva u velikoj meri na fleksibilnosti. Imajući u vidu da radimo sa pojedincima nosiocima soptvenog biznisa, sa malim i velikim kompanijama, svesni smo da svako od njih ima svoje potrebe kojima se trudimo da izađemo u susret.

Korisnici co-workinga imaju svoj „lični prostor“, ali i priliku da dok prave pauzu za kafu, degustiraju domaće kolače, vode neformalne razgovore i stvaraju prijateljstva. U takvoj atmosferi se rađaju nove poslovne ideje.

S obzirom da ste nedavno imali saradnju sa organizacijom ESTIEM LG Beograd, koja je održala skupštinu upravo u Vašem prostoru, koliko ste zadovoljni sa istom? Da li ste i pre naše organizacije imali priliku da sarađujete sa studentskim organizacijama i koje je vaše iskustvo sa njima?

Naš WSO radi tek četiri meseca, pa je saradnja sa studentskim organizacijama započela sa vama.

Veliko je zadovoljstvo ugostiti mlade, ambiciozne i sposobne ljude. Entuzijazam i volja za daljim radom i napretkom su uvek inspiracija. Saradnja sa ESTIEM LG Beograd je upravo potvrdila to razmišljanje. Dovoljno je reći da su vam naša vrata uvek otvorena i spremni smo da podržimo vaše nove ideje i projekte.

Koje su po Vama glavne prepreke mladima kada se odluče da započnu svoj biznis u Srbiji?

Kada govorimo o preprekama, novac je u početku zasigurno i najveća. Ostale prepreke se mogu lakše savladati, uz mnogo kreativnosti, podrške i lične istrajnosti. 

Mi kreiramo poslovni ambijent u kome će stasati nove firme i razvijati se postojeće. Fleksibilnost koju nudimo je veoma važna za biznis u svim svojim fazama.

I za kraj, da li imate neke savete za sve mlade i entuzijastične studente koji žele da uplove u te vode i, ako da, koji su to saveti?

Treba imati ideju, želju, ambiciju i spremnost na veliki rad. Uspeh neće izostati.

Hvala Vam Marice na izdvojenom vremenu. Sigurno je da je sada, ako nije bilo i do sad, svima jasnije da u današnje vreme, najbitnije je brzo se prilagoditi promenama i opstati uprkos svim nedaćama. Živimo u društvu kada je neizvesno šta će biti za samo par meseci, a ne na neki duži period, te su adaptacija i fleksibilnost ključni za napredak.