Custom Pages
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7']
Portfolio
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7'] [vc_separator type="transparent" position="center" up="12" down="16"]

Kako napisati dobar CV?

Autor: Branislav Cvenić . Tekst je lično delo autora, a ne stav organizacije. 

Danas, kada se prijavljujete za svaki posao, CV je jedna od najvažnijih stvari. U moru istih koji regruteri dobijaju, vaš treba da se istakne i dobije njihovu pažnju. Ako napišete dobro, brzo ćete dobiti poziv na intervju, ako ne, bićete odbijani poslom za poslom. Svaki CV je drugačiji i svaki regruter ima druge stvari koje mu se sviđaju i koje ceni. Tako da, može se desiti i da napišete dobar CV, a da se ništa ne desi. Tako da, nije sve u vašim u rukama, al’ ono što jeste, na vama je da uradite maksimalno dobro.

Šta je CV?

Vaš CV, skraćeno od curriculum vitae (lat: kurs života – bukvalni prevod), je lični marketinški dokument koji se koristi da biste prodali vaše znanje i veštine potencijalnim poslodavcima. To bi trebalo da im govori o vama, vašoj profesionalnoj istoriji i vašim veštinama, sposobnostima i dostignućima. Na kraju, treba istaknuti zašto ste najbolja osoba za posao.

CV se zahteva prilikom prijavljivanja za posao. Pored njega, poslodavci takođe mogu zahtevati i propratno ili motivaciono pismo i ispunjen obrazac za prijavu.

Šta treba vaš CV obavezno da sadrži?

Iako je struktura CV-a fleksibilna i ne postoji tačno rešenje kako treba da izgleda. Neke stvari koje se nalaze u njemu se smatraju kao obavezne za sve:

1. Ime i prezime, profesionalno zvanje i kontakt podaci

Prvi deo vašeg CV-a, smešten na vrhu stranice, treba da sadrži vaše ime i prezime, stručni naziv i podatke za kontakt. Ni pod kojim okolnostima svoj CV ne smete nasloviti „biografija“ ili „CV“, jer je to gubitak dragocenog prostora. Tretirajte svoje ime kao naslov.

Kada su u pitanju vaši podaci za kontakt, vaša adresa e-pošte i telefonski brojevi su neophodni. Nekada je bilo uobičajeno da u vašu biografiju navedete punu adresu. Danas jednostavno možete navesti grad u kojem živite.

Ako želite, u ovaj deo možete dodati i vezu do vašeg LinkedIn profila (bilo bi dobro da bude hiperlinkovan) – ali samo ako ga koristite i tamo su uvedene ažurirane informacije!

2. Radno iskustvo

Deo o istoriji zaposlenja vam daje šansu da predstavite svoje prethodne poslove, praksu i radno iskustvo.

Navedite svoje iskustvo obrnutim hronološkim redosledom, jer je vaša nedavna uloga najrelevantnija za poslodavca.

Prilikom popisa svakog radnog mesta navedite naziv svoje pozicije, poslodavca, datume od kad do kad ste radili i ulogu koju ste imali (možete opisati i koja su vam bila zaduženja). To vam pomaže da odaberete zadatke koji su najrelevantniji za posao za koji se prijavljujete, posebno ako je to dugačak spisak. Ako imate dugogodišnje iskustvo, možete umanjiti detalje starih ili nebitnih uloga. Ako imate pozicije pre više od 10 godina, možete ih obrisati.

3. Obrazovanje i kvalifikacije

Poput dela o iskustvu, vaše obrazovanje treba biti navedeno obrnutim hronološkim redosledom. Uključite naziv institucija i datume u kojima ste ih pohađali, zatim zvanja koja ste stekli. Ukoliko vam je prosek bio visok, slobodno možete i njega staviti, ali nije obavezno.

Ako imate diplomu, ispod možete navesti nekoliko najrelevantnijih modula, zadataka ili projekata na kojima ste radili.

Autobus je krenuo u popodnevnim satima iz Beograda, što bi značilo da je u Solun trebalo da stignem u kasnu noć. Kada su organizatori to čuli, veoma su se uplašili za mene i upozorili da Solun nije ni malo bezbedan grad noću, tako da imajte i to u vidu ukoliko se uputite ka ovom gradu. S obzirom da sam stigao jako rano, iskoristio sam ovu priliku da malo prošetam po Solunu, posetim srpsko vojničko groblje, popijem kafu i dopunim telefon. Nakon toga, usledilo je putovanje ka Ksantiju dugo oko tri sata. Na ovom putu nisam bio sam, već su mi se u međuvremenu pridružila još 4 ESTIEM-ovca. Organizatori su nas sačekali na stanici, a zatim autom prevezli na lokaciju na kojoj smo proveli narednih 7 dana.

Dodatne sekcije:

U delu gde predstavljate svoje veštine, bitno je da budete realni i predstavite samo one veštine koje zaista posedujete. Možete ih samostalno oceniti metrikom da predstavite koja vam je najizraženija i koja se najviše ističe. Važno je da shvatite da ukoliko stavite najveću ocenu, to ne znači da ste najbolji u toj veštini od svih, nego da je ta veština najviše izražena kod vas. Poredite veštine kod sebe, jednu sa drugom, a ne u odnosu na druge ljude.

Vaše volontersko iskustvo može biti veoma bitna stavka u CV-u, jer volontiranjem možete naučiti mnoge stvari i pokazuje vašu spremnost za rad, napredovanje i učenje. Takođe, sve kurseve koje ste završili, za koje ste dobili sertifikat dobro je staviti u CV, naročito ako ima veze sa poslom za koji se prijavljujete. Važno je da znate da se u CV treba staviti samo oni kursevi gde imate dobijen sertifikat, jer poslodovac ga može tražiti na uvid. Isto tako, znanje engleskog jezika: ukoliko ste završili kurs – stavite nivo znanja (za koji ste položili test), ukoliko niste pohađali nikakav kurs, a imate odlično znanje – onda ovaj deo prebacite u veštine. Takođe, u ovaj deo možete staviti i vozačku dozvolu ukoliko je posedujete, jer na nekim poslovima to može praviti razliku i predstavlja jedan od uslova.

Sve preporuke koje posedujete i koje ste dobili kroz karijeru, slobodno stavite u CV, ali budite sigurni da ljudi koji su vam ih dodelili će biti spremni da garantuju za vas i da će ih potvrditi ukoliko ih potencijalni poslodavac pozove. Takođe, nagrade koje ste dobili, takmičenja na kojima ste učestvovali, pohvale i slično, mogu biti deo vašeg CV-a i predstaviti vas kao vrednu osobu

Ukoliko smatrate da u vašem CV-u postoji prazan prostor, možete ga popuniti sa seminarima, predavanjima koje ste posetili, zatim vašim interesovanjima i hobijima. Budite mudri oko izbora ovih stvari i stavite one za koje smatrate da će se svideti poslodavcu i koje možda imaju veze sa poslom kojim ćete se baviti.

Stvari koje bi trebalo da znate:

 • Slika u CV-u treba da bude profesionalna (ne iz nekog izlaska ili selfi). U nekim zemljama se ne preporučuje da se stavljaju slike ili godine, ali Srbija nije jedna od njih;
 • CV ne bi trebalo da prelazi jednu stranu, treba da bude uredan i pregledan. Ukoliko baš imate veliko iskustvo, preko 2 strane bi stvarno bilo previše;
 • CV obavezno snimiti kao PDF verziju, pogodnu za štampanje na A4 formatu;
 • Kada sastavljate svoj CV za posao, obratite pažnju na formatiranje. Istraživanja pokazuju da poslodavci provedu 20 do 30 sekundi u čitanju radnih biografija. Dakle, dobro formatiranje učiniće da ona bude pregledna i da poslodavac u njoj lako nađe ono što traži;
 • Izbegavajte upotrebu opštih fraza, kao što su „timski igrač”, „vredan radnik” i slično. Dobar CV treba da predstavi vaše sposobnosti na konkretan način, a to nećete postići opštim frazama;
 • Nemojte navoditi netačne podatke. Budite iskreni. Podaci o vama treba da vas izdvoje iz gomile drugih kandidata i da vas predstave u što boljem svetlu, ali i da, pre svega, budu istiniti;
 • Poželjno je za svako prijavljivanje za posao slati CV napravljen za tu priliku.

Tips and Tricks:

 • Postoje mnogi sajtovi na internetu gde možete pronaći moderaan template za vaš CV, gde vam ostaje da samo ubacite vaše podatke (npr: canva.com);
 • Kada pišete CV na srpskom jeziku, odmah napravite i verziju na engleskom, jer nikad ne znate kada će vam zatrebati;
 • Neka bude što jednostavniji i uredniji;
 • Podelite CV po sekcijama, kako bi se poslodavac lakše i brže snašao i došao do informacija koje su mu potrebne;
 • Pre nego što pošaljete CV, pošaljite ga svojim prijateljima da kažu njihovo mišljenje, provere slovne greške i slično.