Custom Pages
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7']
Portfolio
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7'] [vc_separator type="transparent" position="center" up="12" down="16"]

Put do Coolturopolisa vol. 3: Milena Dravić i Dragan Nikolić

Autor: HR tim projekta Budi Coolturan 2019. Tekst je lično delo autora, a ne stav organizacije

Dragi naši putnici,

Dobrodošli u još jedno izdanje našeg serijala „Put do Coolturopolisa”. Ovaj put smo rešili da oživimo sećanje na jedan od najlepših parova jugoslovenskog filma. Njih svi pamtimo po simpatičnoj reklami za Grand Kafu, o njima smo čitali, gledali njihove kultne filmove i uživali u njihovim serijama. U pitanju su Milena Dravić i Dragan Nikolić.

***

„Postoje bračne ljubavi koje su vanvremenske i koje služe za primjer svima, ljubavi koje su dokaz rečenice koju svi izgovaraju pri stupanju u brak, ljubavi za cijeli život. Milena Dravić i Dragan Nikolić su imali takvu ljubav.”

Ova priča je jedna od onih zbog kojih se ponovo poveruje u pravu ljubav, a sve je počelo tako slučajno, skoro sudbinski. Upoznali su se na snimanju filma „Horoskop” davne 1969. godine. Milena Dravić je u to vreme već bila poznata glumica, dok je Dragan Nikolić tek započinjao svoju karijeru. Kada su ga pitali da li mu je bilo neprijatno da priđe, tada već poznatoj glumici, odgovorio je:

„Kad sam joj prišao, imao sam utisak da je devojka iz kraja koju poznajem ceo život. Upravo u tome je njena prava veličina. Osvojila me je svojom neposrednošću i normalnošću.“

Dve godine kasnije, na snimanju filma „Kako su se volele dve budale”, odlučili su da krunišu svoju ljubav brakom. To su uradili na neobičan način. Kada su dobili pauzu za ručak, njih dvoje su odlučili da to vreme iskoriste kako bi se venčali. Otišli su u opštinu Vračar, gde su bez muzike, veselja, venčanice koja se šije mesecima, stupili u brak. Ljubav između njih bila je ogromna, o čemu svedoči i činjenica da je trajala preko 40 godina, dok ih nije rastavila smrt.

„Za brak koji traje četiri decenije može da se nađe više razloga da se prekine nego da opstane. Ali, najlakše je nešto preseći i završiti, mnogo je teže boriti se da se brak sačuva. Ponekad i mala svađa može osvežiti dan. Ponekad je potrebno i biti ljubomoran, jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi.“

O svom ljubavnom i privatnom životu nisu mnogo pričali, držali su to za sebe. U par navrata su samo rekli da je za njih bračni drug najveća podrška, ali i najstroži kritičar. Jednom prilikom Dragan je izjavio da se sa ljudima više ne pozdravlja sa „dobar dan“, već im samo kaže: „Da, još uvek smo zajedno.“

Jednu zanimljivost o njima iznela je voditeljka Tanja Peternek i pomenula je to u emisiji „Kao sav normalan svet”. Naime, oni su u vreme velike krize imali svoj već zastareo Golf. Nekako su prikupili novac kako bi kupili novi automobil. Krenuli su u kupovinu, međutim Golf nije hteo da krene. Milena se vratila u kuću kako bi pozvala nekoga i potražila pomoć. Baš u tom momentu se na tv-u prikazivao apel za pomoć dečaku kom je hitno bila potrebna operacija očiju. Videvši to, Dragan je rekao: „Njima treba onoliko para, koliko imamo u kući. Pa i šta će nam novi automobil?”. Otišli su i sav novac donirali za operaciju i tako spasili vid jednom dečaku.

Iako bi se mnogi hvalili ovim velikodušnim činom, oni to nisu činili. Mnoga svoja humana dela, prećutali su, što je i odlika velikih ljudi.

„A ona, jednim pogledom uspe da mi pomeri svet i jednim osmehom popravi dan i onda me pitaju zašto je volim.”

Svi znamo da je Milena Dravić bila fantastična umetnica i glumica, ali isto tako znamo da nije uspela da dobije Oskara. Međutim, evo šta je ona smatrala svojim ličnim Oskarom:

„Kad je već bolesni moj Gaga, 2016. godine gledao „Sutjesku”, rekao mi je: „Bože, kako si ovo odigrala, kako si lepa.” Te njegove reči, moj su Oskar.” – Milena Dravić

Ovaj par vodio je i kultnu emisiju „Obraz uz obraz”, u režiji Zdravka Šotre, koja se emitovala od 1972. do 1974. godine, gde su gostovali mnogi velikani srpske scene. Na OVOM LINKU možete pogledati jedan insert iz te emisije sa Miodragom Petrovićem Čkaljom. Radi se o jednom kratkom skeču o psovanju.

Za kraj smo vam spremili i jednu njihovu simpatičnu scenu.

***

Nadamo se da će vas ova priča motivisati da i na putu kroz život ne trošite suvšne reči o svojim delima, planovima, o svom životu, već da živite u trenutku i svaki dan ispunite lepim uspomenama o kojima će drugi pričati.

Do sledećeg čitanja…