Custom Pages
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7']
Portfolio
[vc_separator type='transparent' color='' thickness='' up='20' down='7'] [vc_separator type="transparent" position="center" up="12" down="16"]

Put do Coolturopolisa vol. 2: Ljubav

Autor: HR tim projekta Budi Coolturan 2019. Tekst je lično delo autora, a ne stav organizacije.

Dragi naši putnici,

Došlo je vreme da vam predstavimo drugo izdanje serijala „Put do Coolturopolisa“. Ovog puta rešili smo da vam ulepšamo ovaj vikend jednom lepom temom kao što je ljubav. Verujem da nikome od vas ta čudnovata reč nije strana, a mi želimo da vam prikažemo kako su se veliki pesnici “borili“ sa istom. Nadamo se da ćete naučiti nešto novo i možda primeniti u svom životu, a pre svega uživati dok čitate.

Vežite see, polećeeemo!

***
„Ljubav se ne može naći tamo gde je nema, niti se može sakriti tamo gde je ima.“ – Ivo Andrić

Nadu da prava ljubav postoji, da je beskonačna i da živi i posle smrti zaljubljenih uliva nam životna priča Ive Andrića, čoveka koji je trideset godina voleo i čekao jednu ženu. U njegovom književnom opusu srećemo mnoštvo ženskih likova, seoskih i gradskih devojaka, ali samo jedna od svih njih je Jelena, žena koje nema. U pripoveci „Jelena“ Andrić je izneo osećanja za koja niko nije ni slutio da zaista postoje duboko u ovom skrivenom srcu. Svi su mislili da je Jelena samo plod piščeve mašte, ne sluteći da ona zaista i postoji. Andrić iskreno voli jednu ženu koja ne može biti njegova – pa je zato nema.

Poznat po svojoj zatvorenosti, dugi niz godina je bio ljubomorni čuvar svoje tajne. Neki su ga smatrali samotnjakom, ne znajući da je bio zaljubljen u Milicu Babić-Jovanović, kostimografkinju Narodnog pozorišta u Beogradu. Ženu svog prijatelja Nenada Jovanovića, ženu koju nema, ali koja se kao plod njegove mašte i to je zapravo Jelena iz pripovetke. Andrić, ne nadajući se ničemu, strpljivo je čekao. „Znam da se svuda i svagda može javiti Jelena, žena koje nema. Samo da ne prestanem da je iščekujem!“. Godinu i po dana posle smrti Miličinog supruga, postala je Andrićeva žena, venčali su se i tek tada, kada je postala ona koju ima, priznao je da je pišući priču Jelena, žena koje nema imao na umu svoju sadašnju suprugu. Čak i stari, šezdesetogodišnji Andrić nastavlja sa svojih putovanja da piše ljubavna pisma u kojima se, poput mladića, udvara svojoj supruzi, što svedoči o ljubavi koju breme vremena ne može umanjiti.

Srce koje je zaljubljeno, to je mlado srce, bez obzira koliko godina ono broji.

Ukoliko želite celu pripovetku da pročitate, to možete učiniti na OVOM LINKU.

„Nemoj da ti je svejedno. Od toga se čovek nikada ne oporavi.“ – Sergej Jesenjin

Dvadesetih godina prošlog veka dogodila se burna ljubav između Sergeja Aleksandroviča Jesenjina, slavnog ruskog pesnika, i balerine Isidore Dankan, Amerikanke koja se smatra majkom modernog plesa. Njihova ljubav bila je pravi požar – plamen strasti među njima je romansu pretvorio u dramu. Njihova priča ostala je upamćena kao jedna od najvećih, ali i najbolnijih ljubavnih priča svih vremena. Ni to što je ona znala tek po neku reč ruskog jezika, a on tek poneku engleskog, ni to što je osamnaest godina bila starija od Sergeja, pa ni mišljenje javnosti nije sprečilo da se među njima dogodi ljubav koja nije poznavala granice. Ona je na prijemima i književnim večerima plesala, a on čitao svoje stihove.

U tom ljubavnom zanosu i njihova kreativnost je rasla. Isidora i njen voljeni Sergej Aleksandrovič odlaze u Ameriku, gde pesnik željan slave, uspeha i ljubavi, nije bio prihvaćen. Isidora je na svaki način pokušavala da predstavi svog „anđela“ javnosti, priređivala književne večeri, organizovala prevođenje i objavljivanje njegovih pesama, ali uzalud.

Kako izgleda poezija ovog pesnika možete videti kroz ovu PESMU.

Verujem da svi pamtimo našu prvu ljubav i rado je se sećamo, a evo šta je naš omiljeni pesnik iz detinjstva, Mika Antić, rekao o tome šta je prva ljubav i kako treba da se voli. Njegova poema „Prva ljubav“ govori o tome, a evo šta on kaže o svojoj poemi:

„Sasvim sam siguran da nikad neću napisati knjigu o drugoj ljubavi, jer druga ljubav ne postoji. Postoji samo prva ljubav i nijedna više. Kad se čovek zaljubi drugi put, mora onu prvu ljubav da izbriše kao da nikad nije postojala i da ta druga postane njegova prva ljubav.

To nije kao u školi: idem u drugi, treći, sedmi razred. I sedma ljubav mora biti prva ako jeprava. Sve ostale se brišu. Ja to naročito govorim zbog devojčica, u ime nas muških. Devojčice nas muškarce slabo poznaju. Mi smo nežni, osećajni i često vrlo tužni kad primetimo da se neka od njih zaljubila u nas dvadeset četvrti put, a večito nas upoređuje sa nekim ko je bio šesnaesti ili osmi.

Zaboravite da brojite. I dvadeset četvrta ljubav mora biti prva, ako je prava.

I kad se jednom u dubokoj starosti sretnemo u nekom domu penzionera, pa pred Novu godinu ili neki drugi praznik odigramo zajedno jedan valcer ili tango i zaljubimo se jedno u drugo 3681. put, neka i to bude samo prva ljubav i nijedna više.“

Ukoliko želite na pročitate poemu, možete to učiniti na OVOM LINKU.

Takođe, priču o tome kako se ovaj pesnik svojevremeno udvarao Miri Stupici, našoj poznatoj glumici, možete pročitati u OVOM ISEČKU autobiografskog dela Mire Stupice koje, inače, nosi naziv „Šaka soli“.

O ljubavi su, osim pesnika i pisaca govorili i mnogi naučnici, filozofi i psiholozi. Tako je Platon u svom delu „Gozba“ ili („O ljubavi“) pokušao da objasni poreklo ljubavi, a Erich Fromm, nemački psiholog i psihoanalitičar je u svojoj knjizi „Umeće ljubavi“ (za čiji naziv je kao inspiracija poslužila knjiga „Umeće ratovanja“ od Sun Ču-a) pokušao da, sa psihološkog aspekta, objasni kako treba voleti i koji su preduslovi za pronalaženje i ostvarivanje “prave ljubavi”.

Knjigu “Gozba” možete preuzeti na OVOM LINKU, a knjigu “Umeće ljubavi” možete pročitati na OVOM LINKU.

Branko Miljković, naš pesnik, jednom prilikom je rekao da je bar pola svetske poezije napisano, jer neko nije imao hrabrosti da nekome izjavi ljubav. Evo neki od nama interesantnih pesama, uživajte!

Draško Sikimić – Ja, kamen
Matija Bećković – Slamka
Antun Vrapčenjak – Uteha
Goran Tadić – Onaj osećaj
Mika Antić – Pesma za nas dvoje (na OVOM LINKU možete pogledati i izvedbu iste pesme u kabareu “Putuj Evropo” od stane naših glumaca uz muzičku pratnju)
Žak Prever – Adrijen
Žak Prever – Barbara
Branislav Petrović – Kako Ana rešava ukrštene reči (na OVOM LINKU možete pogledati kako stihove ove pesme govori Petar Kralj)
Branislav Petrović – Kada te ostavi ona koju voliš (na OVOM LINKU možete pogledati kako stihove ove pesme govori Petar Kralj)
Vladimir Majakovski – Oblak u pantalonama

***

To bi bilo sve za ovo izdanje, nadamo se da ste uživali, koliko i mi dok smo pripremali ovo!

Coolturan pozdrav do sledećeg čitanja! I da, uživajte u ljubavi!